Antwoord op vraag : Waarom airconditioning?

  • Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. Een constante temperatuur en vochtigheidsgraad doen wonderen.

Het comfortgevoel is een zeer relatief begrip: zich goed voelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals ruimtetemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof etc. Airco toestellen beïnvloeden de temperatuur (door te koelen of te verwarmen), luchtvochtigheid en de ventilatie.

Temperatuur regelen

Airconditioning zorgt voor een ideale en draaglijke temperatuur. Wanneer het buiten bijvoorbeeld 32°C is, mogen we van een comfortabel binnenklimaat spreken als de binnentemperatuur 6 à 8°C lager ligt dan de buitentemperatuur.

Luchtvochtigheid

Vooral de relatieve luchtvochtigheid heeft een sterke impact op het comfort. Een hoge vochtigheidsgraad doet ons transpireren. De temperatuurdaling veroorzaakt door airconditioningapparaten gaat gepaard met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht. Ons lichaam reageert op warmte door te zweten. De zweetdruppeltjes aan de huidoppervlakte verdampen en de aan de huid onttrokken verdampingswarmte bezorgt een gevoel van frisheid. Indien de vochtigheidsgraad te hoog is, vermindert de verdamping van de zweetdruppeltjes en stopt dit natuurlijke afkoelingseffect. Airconditioning apparaten verlagen de vochtigheidsgraad bij het koelen van de lucht, waardoor de verdamping van de zweetdruppeltjes vergemakkelijkt wordt en Uw comfort verhoogd.

Ventilatie en circulatie

Airconditioning apparaten zorgen voor een goede homogene, uniforme luchtverdeling. Een goede verdeling van frisse en gefilterde lucht zorgt voor een aangenaam comfortgevoel. Airconditioning apparaten kunnen er ook toe bijdragen stof, huismijt en geuren (o.a. sigarettenrook) te verwijderen dank zij hun ingebouwde plasma filtersystemen.